BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Eğitim Fakültesi
İlköğretim Matematik Öğretmenliği

 

Tanıtım

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI


ANA BİLİM DALI HAKKINDA

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programının esas hedefi, eğitim alanında çalışacak, eleştirel düşünme ve problem çözme gücüne ve 21. yüzyıl becerileri sahip geleceğin matematik öğretmenlerini yetiştirmektir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programındaki öğrenciler, matematik kavramlarına hakim olacak şekilde ve bunların öğretimi için kullanılabilecek yöntem ve tekniklere ve olarak yetiştirilirler. Programdan mezun olanlar, öğrencilerin problem çözme becerilerinin ve düşünme süreçlerinin gelişimi için uygun öğrenme ortamları hazırlayacak donanıma sahiptirler. 

Programda zorunlu derslerin yanı sıra öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine yönelik farklı alanlarda kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayacak İngilizce ve seçmeli derslere de yer verilmektedir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programına Sayısal puan türü ile öğrenci alınmaktadır. Programdan mezun olanlar, resmi ve özel tüm okullarda, dershanelerde, eğitim araçları ve yazılımlarının yapıldığı kurumlarda çalışabilecekleri gibi alanlarında akademik çalışma da yapabilirler.

Programın Kısa Tarihçesi ve Değişiklikler

Başkent Üniversitesi 13.01.1994 tarihinde 3961 sayılı kanunla kurulmuştur. İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı ise 2000-2001 öğretim yılında İlköğretim Bölümü bünyesinde öğretime başlamıştır. 2004-2005 öğretim yılı itibariyle de ilk mezunlarını vermiştir. Yüksek Öğretim Kurulu?nun (YÖK) 15.06.2016 tarihli toplantısında alınan kararla İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Matematik Eğitimi Anabilim Dalı altında yeniden yapılandırılmıştır.

18 Mayıs 2018 tarihinde öğretmen yetiştirme lisans programları YÖK tarafından güncellenmiştir. Yeni program, meslek bilgisi, genel kültür ve alan eğitimi olmak üzere üç tür ders grubundan oluşmakta ve ilgili dersler teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Alan eğitimi dersleri 110 AKTS, genel kültür dersleri 42 AKTS ve meslek bilgisi dersleri 88 AKTS olmak üzere toplam 240 AKTS olarak düzenlenmiştir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı 2018-2019 öğretim yılından itibaren 1. sınıflardan başlanarak bu programı uygulamaktadır.

Program Amaç ve Hedefleri

Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesinin vizyonu; Türkiye ve dünyada öncülük yapabilecek aydın, nitelikli öğretmenler ve alanında uzman bireyler yetiştirmektir. Misyonu ise eğitim ve öğretimde çözümleyici ve bütünleştirici çalışmalar üreten; evrensel değerlere, Atatürk İnkılapları, Türkiye Cumhuriyeti kurucu ilkeleri ve Başkent Üniversitesi kurumsal değerlerine bağlı, saygın nitelikli öğretmenler ve psikolojik danışmanlar yetiştirmektir. Bu vizyon ve misyon doğrultusunda İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı, matematiğe ve matematik öğretimine özgü bilgi ve becerilerle donanmış, hayat boyu öğrenmeyi benimsemiş öğretmenlerin yetişmesini sağlamayı ilke edinmiştir.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı Eğitim Amaçları

  1. Matematik ve matematik öğretimine özgü bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip,

  2. Kamu ve özel kurumlarda öğretmenlik yapan ve farklı görevler alabilen,

  3. Kamu ve özel kurumlarda içerik ve materyal geliştirebilme yeterliliği olan,

  4. Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde lisansüstü çalışmalar yapabilen,

  5. Toplumsal sorunlara duyarlı ve bu sorunlara çözüm önerileri getirebilen nitelikli matematik öğretmenleri yetiştirmektir.

Bu eğitim amaçlarına ulaşmak için, fakültenin vizyonu ve misyonundan hareketle, Türkiye Yeterlikler ve Yetkinlikler Çerçevesi (TYYÇ) ile uyumlu İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı yeterlikleri belirlenmiştir.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Program Yeterlikleri

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı Mezunları;

  1. Matematiksel kavramları tanımlar, üst düzey matematiksel düşünme becerilerini geliştirir.

  2. Matematiksel kavramların öğretimine yönelik pedagojik bilgiyi kullanır.

  3. Matematiksel bilgiyi günlük hayatla ve diğer disiplinlerle ilişkilendirir, akıl yürütme ve problem çözme becerilerini geliştirir

  4. Ortaokul öğrencilerinin bireysel farklılıklarını, matematik öğretim programı yaklaşımını ve içeriğini göz önünde bulundurarak öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uygular, etkili ölçme değerlendirme tekniklerini kullanır.

  5. Bilgi ve iletişim teknolojilerine erişme ve etkili kullanmada kendini geliştirir.

  6. Farklı ülkelerdeki matematik öğretimi program ve yaklaşımlarını ve mesleki gelişmeleri yabancı dili kullanarak takip eder.

  7. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, öğrenme ve öğretme sürecinde bireysel gelişimini sürekli izleyerek öz-değerlendirme yapar

  8. Matematik eğitimine yönelik bilimsel araştırmaları takip eder, ilgili alan yazında güncel yaklaşımları izler, belirlenen problemlerin çözümüne yönelik bilimsel araştırma planlar ve yürütür.

  9. Matematik öğretmenliği mesleğine, etik değerlere, kişisel ve mesleki gelişime uygun davranış gösterir.

  10. Yaratıcı düşüme becerilerini geliştirerek matematiğe özgü öğretim materyalleri geliştirir.

2023-2024 Eğitim Yılı Güz Yarıyılı itibariyle İlköğretim Matematik Öğretmenliği 1. Sınıf öğrencilerine yeni program uygulanmaya başlanmıştır. Program yeterlikleri aşağıda yer almaktadır.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı (2023-2024) Program Yeterlikleri

1. Öğretim yapılan alanda grubun gelişimsel özelliklerini ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak ders planları ve öğretim materyalleri tasarlar ve bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor süreçleri geliştirecek şekilde uygular.

2. Öğretim yaptığı gruba uygun öğretim yöntem ve tekniklerine Türk Eğitim sisteminin özelliklerini ve öğretim programlarının kapsamını dikkate alarak karar verir ve bunları öğrenmeyi geliştirici şekilde etkili kullanır.

3. Öğretim sürecindeki öğrenmelere yönelik uygun ölçme araçları geliştirir, elde ettiği sonuçları ölçüt dayanaklı değerlendirmeye dayanarak kendisine ve öğrencilerine geri bildirim verir, öğrenci gelişimini takip eder ve değerlendirme sonucuna göre öğretim sürecini düzenler.

4. Öğrencilerin gelişim düzeyleri ve grubun özelliklerine uygun öğretim yöntem ve tekniklerini kullanarak sınıfta oluşturduğu etkili sınıf yönetimi ile öğrencilerin derse etkin katılımlarını sağlayacak uygun öğrenme ortamı oluşturur.

5. Alanıyla ilgili bilimsel araştırmaları eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, çıkarımlarda bulunur, araştırma sonuçlarına dayanarak karşılaştığı sorunlara analitik düşünerek çözüm önerileri geliştirir ve bunları kurumuna etkin şekilde aktarır.

6. Alanıyla ilgili sorunlara yönelik uygun araştırma soruları önerir, araştırmayı planlar, veri toplar, analiz eder ve sonuçlarına dayanarak sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirir.

7. Mesleğiyle ilgili tüm süreçlerde etik ilke ve prensipler kapsamında yapılması gerekenleri doğru ve eksiksiz uygular, kişisel ve mesleki gelişimine uygun, toplumun ihtiyaçlarına duyarlı, yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen tutum gösterir.

8. Derslerde sunumlarda ve sınıf içi etkileşimde, teknolojiyi ve Türkçe ve yabancı dili doğru şekilde kullanarak, bulunduğu toplumun kültürel değerlerine uygun verimli ve etkili iletişim kurar.

9. Matematiği kavramlar arası, günlük hayat ve diğer disiplinlerle ilişkilendirir, matematiksel dili ve terminolojiyi doğru ve etkili biçimde kullanarak akıl yürütme, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir.

10. Matematiğin tarihsel gelişimini diğer disiplinlerle ilişkilendirerek kavram, olgu ve olayları tanımlayarak öğretim süreçlerine entegre eder.

ÖSYM 2020 Kılavuz Bilgileri*

Program Adı

Puan Türü

Kontenjan

2019 YKS Başarı Sırası

2019 YKS En Küçük Puan

KPSS 1

KPSS 2

İlköğretim Matematik Öğretmenliği (Ücretli)

SAY

2

-

-

68,762953

62,983344

İlköğretim Matematik Öğretmenliği (Burslu)

SAY

4

67530

396,35534

68,762953

62,983344

İlköğretim Matematik Öğretmenliği (%50 İndirimli)

SAY

19

166297

311,66411

68,762953

62,983344

*Erişim Adresi: https://www.osym.gov.tr/TR,19431/2020-yuksekogretim-kurumlari-sinavi-yks-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html

 

Program tanıtım videosunu izlemek için tıklayınız.

Sosyal Medya Hesaplarımız

1. Başkent Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı Instagram Adresi

https://instagram.com/baskentilkmat?igshid=nt1qrq51mnhv

2. Başkent Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı Matematik Topluluğu Instagram Adresi

https://instagram.com/baskentmatematiktoplulugu?igshid=gueiaw2f9fba

@baskentmatematiktoplulugu